Laddar innehåll...

Vanliga frågor:

Hur registrerar jag mig?

För att bli kund hos oss måste du fylla i vårt formulär, efter det hör vi av oss inom 3 arbetsdagar. 

 

När kommer produkten i lager?

Under varje produkt som har status röd eller orange prick (slut i lager, beställd) så finns en knapp med "meddela mig" , tryck på den och skriv in din mailadress så kommer du automatiskt få ett mail så fort vi får in produkten i lager. 

 

Kan jag spara min varukorg?

Ja! Det kan du. Du som kund kan logga ut och logga in på en annan dator, och varorna ligger då kvar där som du lagt i  varukorgen tidigare. Likaså är det fler kontakter på samma företag så ser de samma varukorg. På så vis kan du logga in och ut flera personer och jobba mot samma varukorg.

 

 

Hembryggning

Jag har satt vin men det jäser inte?

Vinet jäser i 99 fall av 100 men det läcker troligen någonstans och därför så bubblar det inte i jäsröret. Öppna jäskärlet och se om ytan på brygden är spegelblank eller bubblig. Är den bubblig så jäser det och då är allt okej. Är den spegelblank så tillsätter man en ny jäst som butiken bör bjuda på eller så sänder vi per post.

Jag har satt detta vin i många år och det brukar alltid synas när det jäser.
Hur kommer det sej att det kan ha jäst utan att man ser att det bubblar?

Läckage vid jäsrör, gummihätta, jäslock eller vid hinkens lock. Ibland är det omöjligt att upptäcka läckaget men trots det så jäser det utan att det bubblar i jäsröret.


Hur kommer det sej att ibland jäser det i flera veckor och ibland bara några dagar, men ändå har jäst färdigt?

Temperaturen har stor betydelse. Det bör vara mellan 20 och 27 grader för bästa möjliga resultat. Ett kallt golv kan försena jäsningen även om luftens temperatur är okej. Om jästen är gammal så försenas jäsningen men resultatet blir lika bra gällande både smak och styrka.

 

Kan jag hälla i en jäst till när det inte börjat jäsa och i så fall gör det någon skada för vinet?

Det gör ingen skada men för mycket jäst kan ge jästsmak om man inte är noga vid klarningen så att all bottensats verkligen försvinner.


Vad skall mätaren stå på när det jäst färdigt och om det inte gått ner till det värdet vad skall jag göra då?

För lättviner bör mätaren visa under 0. För starkviner bör den visa under 10-15. Tycker man att vinet blir för strävt så kan man eftersöta.

Mitt vin klarnar inte, vad beror det på? Hur skall jag göra?

Det beror alltid på att jäsningen inte är helt klar trots att det kanske inte bubblar mer i röret. All kolsyra måste bort innan vinet kan klarna. Man skall därför skaka tills kolsyran försvinner. Är det mycket jäst/kolsyra kvar kan man tvingas tillsätta ny jässtopp för att döda den sista jäsningen.


Vissa vitviner har en gulare färg, vad beror det på?

Det beror på att de druvor som finns i den satsen har en gulare färg naturligt i sig. Det samma gäller på köpta viner.


Jag har hällt i fel påse, jässtopp först, vad kan jag göra?

Det är mycket svårt att få fart på ett sådant vin. Prova med att skaka eller röra om ordentligt så kan ev. lite av jässtoppet avdunsta. Sedan kan man prova med att tillsätta en Turbojäst. Vanlig vinjäst orkar inte få igång jäsningen. Om det fungerar med turbojästen är det mycket viktigt att vinet klarnar ordentligt så ev. jäst är helt borta.


Jag har hällt i klarningsmedel men vinet är helt grumligt, varför? Tar vinet smak om jag häller i mer klarningsmedel?

Nej det tar inte smak men det hjälper inte att hälla i mer förrän all kolsyra är borta. Först när kolsyran är helt borta kan man hälla i ny klarningsmedel.


Vad beror det på att ibland börjar vinet jäsa direkt och ibland tar det flera dagar?

Starttemperaturen har stor betydelse. Vissa druvsorter börjar jäsa direkt medan andra tar längre tid på sig. När man gör vin på bär och frukt så varierar tiden ännu mer. 


Ibland bubblar det jätte mycket och ibland jäser det utan att man ser att det bubblar, hur förklarar man det?

Det läcker någonstans.

 

Vinet är grumligt, vad beror det på och vad skall jag göra?

Kolsyran är inte borta eller var inte borta när klarningsmedlet tillsattes. Då kan klarningsmedlet göra att det blir grumligare. Köp eller låna en vinfilterapparat och filtrera vinet med den.

 

Var sitter datummärkningen på vinet och i vilken ordning står datumen (år, månad …)

Datumet skall stå på dunken och dag, månad och år gäller.